Rundt bordet da SAMkollektivet inviterte til prat

Vi i SAMkollektivet inviterte et knippe ledere til en ettermiddag i SAMskapingens tegn, rett og slett for å slå av en prat om lederskap.

Vi samskapere har lang erfaring både som ledere selv og som lederutviklere. Noe vi har lagt merke til opp gjennom årene, er at ledere ofte er gode til å snakke om lederhverdagen med sine nærmeste, men dårlige på å diskutere den med andre ledere og innad i ledergruppen. Det ville vi gjøre noe med. 

Vibeke og Trude fra SAMkollektivet

SAMskaperne Vibeke og Trude.

SAMmen i trygge rammer

Derfor tok vi med oss en flott ledergjeng til utestedet Teaterfabrikken i Ålesund. Her, i ganske annerledes, men trygge omgivelser, satte vi oss ned rundt bordet for å prate og dele tanker rundt eget lederskap. Og det sto ikke på verken oppmøtet eller engasjementet. 

Ina Eldøy fra Larsdotter innledet samtalen med en historie fra egen tid som leder. Hun hadde takket ja til en viktig lederstilling og fikk i den sammenheng tilbud om høyere lønn. Men i stedet for å takke og ta imot, ønsket hun å bruke pengene på en psykolog/coach for å rydde i eget skap og gi plass til lederskap. 

– Det er den beste avgjørelsen jeg har tatt, og det har lært meg mye om meg selv og mitt lederskap. 

Trude Falck Bjånes i it’s timeout delte tanker og erfaringer om frykt hos ledere, om det å være bevisst den “hverdagslige” lederrollen, og ikke minst om det å kjenne på og ta vare på sine stolte lederøyeblikk. 

Trude dro også fram et av sine favorittsitater: 

«Lederutvikling er en livslang reise – ikke en snartur innom.» 

Hun påpekte viktigheten av hele tiden å være nysgjerrig, lære seg nye ting og finne glede i endringer. 

Vibeke Holtskog fra Holtskog delte sine beste tips om hvordan historiefortelling og god formidling kan hjelpe ledere til å få fram budskapet og få med seg folka.

Vibekes beste tips til å bevege mennesker:

  • Historier er det beste virkemiddelet for å bevege mennesker
  • Vær alltid på utkikk – det finnes en historie i enhver situasjon
  • Bestem deg for hva som er målet, lærdommen og budskapet
  • Gjør det gjenkjennelig
  • Husk at ingen kjenner seg igjen i det perfekte
  • Inkluder tilhørerne i historien med et spørsmål eller en generell betraktning før du går inn på det spesifikke
  • Bruk dialog og presensform for å gjøre historien levende og aktuell 
  • Viktigst av alt: Fortell. 

Når ledere våger å dele historier fra hverdagsledelsen

Vi hadde invitert med to unge ledere, Robin Halsebakk fra Sølvtrans og Lars Erik Vinje fra Vestlandshus. Til tross for sin unge alder kunne de dele mange  erfaringer – både utfordringer og suksesser. For begge to har det hele tiden vært viktig å søke råd hos andre, slik at de lettere kan se situasjoner utenfra og inn.

Robin poengterte også viktigheten av å beholde bakkekontakten selv om man rykker oppover og brenner for det man gjør.  

– Snubler du i ære og berømmelse, er det slutt. Da lykkes du ikke. 

Robin fra Sølvtrans

Robin fra Sølvtrans.

De unge lederne fortalte også om hvor vanskelig det kan være å sjonglere alle rollene. Om det å balansere rollene som tydelig leder, lyttende kollega, tilstedeværende far og god kjæreste. 

– Det er viktig å være til stede der man er. Legg jobben til side når familien samles rundt middagsbordet, og skru av telefonen når du skal legge barna eller ta med kjæresten på en date night, sier Lars Erik. Jeg satser på kvalitet framfor kvantitet. 

Lars Erik fra Vestlandshus

Lars Erik fra Vestlandshus.

Lederskap er ikke en sprint, men en maraton. – Robin Halsebakk 

Lederen som ikke innså at hun var leder 

Astrid Overaa har gründet og ledet Teaterfabrikken i 23 år, men har ikke sett på seg selv som en lederskikkelse. 

– Jeg har i grunn aldri tenkt på meg selv som leder. Jeg har jo ikke utdannelse og slikt som dere. Men når du sier det, er jeg jo leder, og har vært det hele mitt voksne liv. 

Astrid og Ina i samtale

Astrid og Ina i sofasamtale.

Da den kaftanelskende gründeren og skuespilleren leste at Ina Eldøy fra Larsdotter skulle flytte hjem til Ålesund for å bidra til å styrke reiselivsnæringen, måtte hun skrive en heia-mail:

“Hei, måtte bare sende et par ord og si at jeg skulle ønske at du/dere fantes da jeg med to tomme hender og en drøm startet på mitt eventyr med Teaterfabrikken. Det er er 23 år siden og mange feilskjær hadde vært unngått om jeg hadde noen som deg den gangen. Men skuta flyter fortsatt – og jeg med den. Lykke til!!!!! Varm klem fra Astrid.” 

Dette skulle vi gjort hver måned 

Det å dele tanker, vise sårbarhet og ytre stolthet gjør noe med oss. Både som mennesker og som team. Men det krever mot, og ikke minst trygge omgivelser for å kunne åpne seg opp på den måten. Men først og fremst må lederskap bli satt på agendaen. Gjerne på en egen møtearena – og helst oftere enn den halvårlige ledersamlingen. 

“Dette er viktig, og noe vi skulle gjort hver måned”, ble det sagt av en av deltakerne. 

Vibeke blunker til kamera

Vibeke på scena i Teaterfabrikken.

Lederskap er krevende, spennende og selvrealiserende. Men samtidig selvutslettende og ensomt. Når du som leder står midt oppi det, er det lett å tro at ingen forstår. Derfor er det desto viktigere at man setter av tid til å dele erfaringer, bekymringer og prestasjoner. 

Din historie, uansett om du er ny i lederrollen eller om du har ledet i flere tiår, har verdi for andre. Del den. Som en av de unge lederne så enkelt, men samtidig så fint, sa det: 

– Viktigst av alt er å holde en åpen dialog. Snakk om det – rett og slett. 

Og som vi sa i kor da vi avsluttet denne ettermiddagen: SAMmen er vi mindre alene! 

Ønsker du hjelp til å tilrettelegge for gode lederSAMtaler over bordet – enten i eget selskap, i bransjen eller på tvers av bransjer? 

Ta kontakt med Trude på trude@itstimeout.no eller Ina på ina@larsdotter.no 

Lederprogrammet vårt, Lederskap i samskapingens tid, starter 14. november – og har fortsatt ledige plasser! Vi garanterer SAMtaler, SAMhandling, SAMrør, SAMklang og SAMskaping ved nettopp å være flere ledere SAMmen. 

Les mer om lederprogrammet her

Dette innlegget er SAMskapt av Ina fra Larsdotter, Trude fra it’s timeout og Magnus fra Sommerfuglen Media